Batavus Bromfiets Club
Welkom bij de BatavusBromfietsClub
opgericht: juli 2003
Correspondentieadres: Schoterlandseweg 11, 8414 LM, Nieuwehorne Tel. 06 51 89 90 45

e-mail: info@batavusbromfietsclub.nl

De BatavusBromfietsClub is onderdeel van de -Stichting Batavusbromfietsclub Nederland-
ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht
 
 


Klik hier om terug te gaan naar START pagina

Het restaureren van oldtimer bromfietsen

Oldtimer bromfietsen… alleen het woord al laat veel mensen verlangend zuchten. De populariteit van deze gave brommers is de laatste jaren tot een ongekend niveau gestegen. Inmiddels is Nederland enkele toertochten rijker en is de opkomst elk jaar weer verbazingwekkend. Of toch niet? We kunnen niet anders dan toegeven dat het toch echt wel een mooi gezicht is om al die prachtige oldtimer bromfietsen naast elkaar te zien staan. Voor veel mensen is het dan ook stiekem een droom om een oldtimer bromfiets op te knappen tot zijn oude glorie. Maar hoe je dat aanpakt is vaak niet helemaal duidelijk. In dit artikel gaan we daar eens wat dieper op in. Wie weet kan jij binnenkort dan ook deelnemen aan een toertocht door Nederland. Genieten van het uitzicht en tientallen oldtimer bromfietsen.  

Stap 1: de zoektocht naar oldtimer bromfietsen
Het is eerst belangrijk dat je uiteraard een oldtimer bromfiets op de kop tikt. Aangezien je deze gaat restaureren hoeft hij echt niet van topkwaliteit te zijn. Hou er wel rekening mee dat sommige onderdelen lastig te krijgen zijn en dat je misschien hulp van een expert moet inschakelen.
Dit hangt helemaal af van jouw eigen kennis en expertise. Bekende merken van oldtimer bromfietsen zijn Batavus, Zundapp en Kreidler. Wij houden het in dit artikel neutraal, omdat het in principe niks uitmaakt op welk model je jouw kennis loslaat.
 

Stap 2: bekijk wat er nodig is voor de restauratie
De volgende stap is om de oldtimer bromfiets eens goed na te lopen. Kijk niet alleen naar de binnenkant, maar ook naar de buitenkant. Zitten er deuken in of is de lak wat beschadigd? Hoe staat het met de motor? Oldtimer bromfietsen staan er om bekend dat ze enorm lang mee gaan. Hierdoor is de kans groot dat veel onderdelen er nog goed uitzien. Dan heb je mazzel! Het komt uiteraard ook voor dat de binnenkant er verschrikkelijk uitziet. Als je een oldtimer bromfiets over wilt nemen om op te knappen is het dan ook aan te raden om iemand die er verstand van heeft mee te nemen. Die kan kijken wat er gedaan moet worden en hoeveel dit je gaat kosten. Zo heb je een duidelijk financieel beeld voor ogen en kan je daarop je keuze maken.

Stap 3: sla goedkope onderdelen op de kop
Als je goed zoekt naar Batavus-, Kreidler- of Zundapp onderdelen
zijn er enorm veel te krijgen online. Ook bij hobbyisten zijn er soms onderdelen te krijgen voor een goedkoop vriendenprijsje. Als je opzoek bent naar onderdelen raden wij aan om allereerst online te kijken en contact op te nemen met mensen die ook als hobby hun reparatie lust uitvoeren op oldtimer bromfietsen. Wie weet wat er voor jou in zit! Bovendien kunnen jullie elkaar helpen en tips & tricks uitwisselen.

Stap 4: zorg voor een veilige opslagplek
Voordat je gaat beginnen aan de klus van je leven is het belangrijk dat je de oldtimer bromfiets ergens kan plaatsen waar deze veilig en droog staat. Van de gelukvogels die een garage tot hun beschikking hebben zijn er helaas niet zoveel, maar ook een schuur of overkapping kan genoeg zijn. Heb je dit allemaal niet? Kijk dan of je bij een garage bij jou in de buurt een ruimte kunt gebruiken. Bedenk wel dat dit eventueel tegen betaling zal zijn.

Stap 5: schoonmaken en ontvetten
Dit is eigenlijk de belangrijkste stap die je zal nemen voordat je begint met de restauratie. Hiermee poets je de oldtimer bromfiets net zolang op totdat je ziet waar je eigenlijk mee te maken hebt. Dat levert soms verrassende dingen op! Er zijn succesverhalen van mensen die opeens zagen dat de bromfiets er helemaal niet zo erg uitzag, maar uiteraard ook het tegenovergestelde. Dit is niet het leukste klusje, dat snappen we, maar wel echt nodig. Nu alles klaar is voor de echte restauratie kan je eindelijk beginnen! Lukt het niet? Schakel dan hulp in van een professional en ga samen aan de slag. Zo rijd jij binnen mum van tijd samen met je vrienden mee in een toertocht door Nederland.

Klik HIER voor de m2Trading website

 


Klik op bovenstaande afbeelding om ons
een e-mail naar ons te sturen.

Klik op het logo hieronder om naar de officiële Batavus site te gaan.